Activitati

Asociaţia Română de Permacultură

www.permacultura.ro

Asociaţia a fost înfiinţată în 2010 şi reprezintă expresia unei mişcări de tip „grassroots” de promovare a unor soluţii de dezvoltare sustenabilă a comunităţilor umane sub denumirea de Cercul de permacultură şi remediere ecologică Cluj. Pentru a reprezenta mai bine obiectivele şi nevoile membrilor săi, cuprinderea natională la care a ajuns, in 2012 asociaţia şi-a schimbat denumirea în Asociația Româna de Permacultură.

Misiunea Asociaţiei Române de Permacultură este de a promova principiile permaculturii respectiv  grija faţă de pământ, grija faţă de oameni şi redistribuirea echitabilă a surplusului. Acţiunile asociaţiei vizează informarea publicului larg asupra  principiilor permaculturii; protejarea mediului înconjurător; dezvoltarea agriculturii sustenabile şi regenerative, de dezvoltare durabilă a ecosistemelor şi comunităţilor umane; promovarea educaţiei specifice permaculturii, de protejare a mediului, de dezvoltare a agriculturii durabile şi regenerative, de dezvoltare durabilă a ecosistemelor şi comunităţilor umane; promovarea designului şi redesignului durabil al spaţiilor naturale şi construite: urbane şi rurale, a diverselor peisaje după principiile permaculturii.

Asociaţia îşi realizează scopurile prin activităţi de informare, promovare, cursuri, workshopuri, proiecte practice şi colaborare cu ONG-uri din domeniul agriculturii sustenabile şi regenerative, dezvoltării comunitare şi remedierii ecologice.

Activităţi: Toate activităţile realizate până în prezent au fost finanţate din fondurile membrilor şi voluntarilor din Asociaţia Română de Permacultură. Mai jos sunt enumerate aceste activităţi.

1.Activitate: Iniţierea primului site românesc dedicat în totalitate permaculturii: Platformă pentru vorbitorii de limbă română cu preocupări în domeniul permaculturii. Promovarea acestui concept în România.  www.permacultura.ro

Durata: 01.09.2010 – prezent; Beneficiari: Comunitatea română de permacultură

2. Activitate: Permacultura – Managmentul holistic al naturii

Durata: 31.10.2010; Beneficiari: Persoanele participante în cadrul conferinţei “Expoezoteric Cluj”

3. Activitate: Iniţierea primului program “Agricultură Susţinută de Comunitate” din Cluj Napoca Workshopuri practice

Durata: 22.02.2011 – prezent; Beneficiari: Un grup de 10 persoane; Loc: Cluj Napoca, Cluj

4. Activitate: Întâlnire locală de permacultură Bucureşti. Informare şi dinamizare comunitate locală

Durata: 15.03.2011; Beneficiari: Un grup de 15 persoane; Loc: Bucuresti;

5. Activitate: Convergenta Naţională de Permacultură

Durata: 22.07.2011- 24.07.2011; Beneficiari: Un grup de 35 de persoane; Locuri: Râşnov, Braşov/Malin, Bistrita-Nasaud/ Comandau, Covasna;

6. Activitate: Transition Network la Cluj. Rolul şi impactul comunităţilor în tranziţie

Durata: 18.01.2012; Beneficiari: Comunitatea clujeană; Locatie: Casa de Cultură a Studenţilor Cluj;

7. Activitate: Iniţierea grupului “Guerrilla and Urban Gardening Romania” – permacultura în comunităţile urbane

Durata: 22.02.2012 – prezent Beneficiari: Comunităţile locale urbane; Locaţie: Facebook, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara;

8. Activitate: “Un curs natural – Grădina de legume”. Workshopuri practice.

Durata: 17.03.2012- 18.03.2012/21.04.2012- 22.04.2012; Beneficiari: Un grup de 28 de participanţi/34 participanti; Locaţie: Bucureşti;

9. Activitate: Grădini urbane între calcane. Transformarea unei curţi interioare din centrul Clujului  în sursa de hrană pentru locuitorii acesteia şi într-un spaţiu comunitar, de întâlnire şi socializare.

Durata: 20 Martie 2012- toamnă 2012; Beneficiari:  Locatarii de pe str. Eroilor nr. 34, Cluj (majoritatea persoane în vârstă) şi aprox. 20 persoane care au practicat principiile permaculturii în grădini urbane; Locaţie: Str. Eroilor, nr. 34, Cluj Napoca

10. Activitate: Initierea primului program “Agricultură Susţinută de Comunitate” din Cluj Napoca. Workshopuri practice

Durata: 22.02.2011 – prezent; Beneficiari: Un grup de 10 persoane; Locaţie: Cluj Napoca, Cluj http://asc-cluj.blogspot.com/

11. Activitate: “Grădina de la şcoală”, Sighetu Marmaţiei in parteneriat cu Rotaract Sighet.

Durata: 20.10.2012, Beneficiari: un grup de 20 de copii de la şcoala primara nr. 2 din Sighetu Marmaţiei si un grup de 10 tineri voluntari din partea Rotaract. Locaţie: Sighetu Marmaţiei;

12. Activitate: “Grădinuţa de legume şi flori” Workshop practic pe tema plantelor companion şi recipiente reciclate

Durata:aprilie – iunie 2012 Beneficiari: un grup de 20 de copii şi părinţii acestora de la grădiniţa din cadrul Colegiului Reformat Cluj, Locaţie:Cluj Napoca, str. Mihail Kogălniceanu nr. 16

13. Activitate: “Grădina pe asfalt”. Activitate de remediere şi ecologizare a curţii unui fost atelier auto.

Durata: martie 2012–prezent, Beneficiari:locatarii curţii si voluntarii din cadrul firmei Outdoor4U,  Locaţie: Cluj Napoca, str. Traian, nr.23