Comunitati in Tranzitie

Ce reprezinta conceptul de “Transition Towns” sau “comunitati in tranzitie”?

“Transition towns”, sau “Comunitati in tranzitie” reprezinta miscari a unor comunitati cu scopul de a da un raspuns problemei schimbarilor de clima si dependentei oraselor de rezerve limitate de combustibil fosil.

Telul acestor initiative locale este de a face tranzitia de la un oras dependent de energie neregenerabila (petrol), la un oras sustenabil, bazat pe “energie verde”. Miscarea de orase in tranzitie are la baza principiile permaculturii si a fost initiata in 2005 si dezvltata de catre Rob Hopkins si studentii sai.

Aceasta tranzitie se poate aborda din foarte multe puncte de verere: transport urban (folosirea transportului in comun, a bicicletelor, a masinilor “share-uite” cu mai multi calatori, avand aceeasi destinatie), producerea hranei local, sustinerea economiei locale echitabile; reciclarea, reutilizarea, refunctionalizarea obiectelor; schimburi de obiecte intre membrii comunitatii, plantari de pomi fructiferi in oras, instaurarea de gradini urbane comestibile, constructia de case decente la preturi accesibile si multe alte lucruri care fac ca o comunitate sa se dezvolte in jurul unor valori pozitive.

Miscarile de tranzitie sunt sustinute de grupuri din interiorul comunitatii, de membrii activi care vor sa actioneze si sa gaseasca solutii la problemele de clima si mediu, de energie, de hrana, de educatie, pentru a construi comunitati reziliente in viitorul apropriat.
In acest moment, in lume sunt: 1107 initiative inregistrate in reteaura Transition Network in 43 de tari.

Cateva lucruri care caracterizeaza aceste initiative sunt puterea de a lucra impreuna in grupuri, bucuria de a avea rezultate rapide, focusate, prin implementarea imediata a proiectelor; redescoperirea calitatii relatiilor de sprijin si de ajutor reciproc intr-o comunitate.

Pentru a va face o idee despre ceea ce reprezinta permacultura accesati www.transitionnetwork.org