Descrierea ARP si a proiectelor derulate

Asociaţia Română de Permacultură

www.permacultura.ro

Asociaţia a fost înfiinţată în 2010 şi reprezintă expresia unei mişcări de tip „grassroots” de promovare a unor soluţii de dezvoltare sustenabilă a comunităţilor umane sub denumirea de Cercul de permacultură şi remediere ecologică Cluj. Pentru a reprezenta mai bine obiectivele şi nevoile membrilor săi, cuprinderea naţională la care a ajuns, in 2012 asociaţia şi-a schimbat denumirea în Asociația Româna de Permacultură.

Misiunea Asociaţiei Române de Permacultură este de a promova principiile permaculturii respectiv grija faţă de pământ, grija faţă de oameni şi redistribuirea echitabilă a surplusului. Acţiunile asociaţiei vizează informarea publicului larg asupra principiilor permaculturii; protejarea mediului înconjurător; dezvoltarea agriculturii sustenabile şi regenerative, de dezvoltare durabilă a ecosistemelor şi comunităţilor umane; promovarea educaţiei specifice permaculturii, de protejare a mediului, de dezvoltare a agriculturii durabile şi regenerative, de dezvoltare durabilă a ecosistemelor şi comunităţilor umane; promovarea designului şi redesignului durabil al spaţiilor naturale şi construite: urbane şi rurale, a diverselor peisaje după principiile permaculturii.
Asociaţia îşi realizează scopurile prin activităţi de informare, promovare, cursuri, workshopuri, proiecte practice şi colaborare cu ONG-uri din domeniul agriculturii sustenabile şi regenerative, dezvoltării comunitare şi remedierii ecologice.
Activităţi: Toate activităţile realizate până în prezent au fost finanţate din fondurile membrilor şi voluntarilor din Asociaţia Română de Permacultură. Mai jos sunt enumerate aceste activităţi.
1.Activitate: Iniţierea primului site românesc dedicat în totalitate permaculturii: Platformă pentru vorbitorii de limbă română cu preocupări în domeniul permaculturii. Promovarea acestui concept în România. www.permacultura.ro
Durata: 01.09.2010 – prezent; Beneficiari: Comunitatea română de permacultură
2. Activitate: Permacultura – Managmentul holistic al naturii
Durata: 31.10.2010; Beneficiari: Persoanele participante în cadrul conferinţei “Expoezoteric Cluj”
3. Activitate: Iniţierea primului program “Agricultură Susţinută de Comunitate” din Cluj Napoca Workshopuri practice
Durata: 22.02.2011 – prezent; Beneficiari: Un grup de 10 persoane; Loc: Cluj Napoca, Cluj
4. Activitate: Întâlnire locală de permacultură Bucureşti. Informare şi dinamizare comunitate locală
Durata: 15.03.2011; Beneficiari: Un grup de 15 persoane; Loc: Bucuresti;
5. Activitate: Convergenţa Naţională de Permacultură
Durata: 22.07.2011- 24.07.2011; Beneficiari: Un grup de 35 de persoane; Locuri: Râşnov, Braşov/Malin, Bistrița-Năsăud/ Comandău, Covasna;
6. Activitate: Transition Network la Cluj. Rolul şi impactul comunităţilor în tranziţie
Durata: 18.01.2012; Beneficiari: Comunitatea clujeană; Locaţie: Casa de Cultură a Studenţilor Cluj;
7. Activitate: Iniţierea grupului “Guerrilla and Urban Gardening Romania” – permacultura în comunităţile urbane
Durata: 22.02.2012 – prezent Beneficiari: Comunităţile locale urbane; Locaţie: Facebook, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara;
8. Activitate: “Un curs natural – Grădina de legume”. Workshopuri practice.
Durata: 17.03.2012- 18.03.2012/21.04.2012- 22.04.2012; Beneficiari: Un grup de 28 de participanţi/34 participanţi; Locaţie: Bucureşti;
9. Activitate: Grădini urbane între calcane. Transformarea unei curţi interioare din centrul Clujului în sursa de hrană pentru locuitorii acesteia şi într-un spaţiu comunitar, de întâlnire şi socializare.
Durata: 20 Martie 2012- toamnă 2012; Beneficiari: Locatarii de pe str. Eroilor nr. 34, Cluj (majoritatea persoane în vârstă) şi aprox. 20 persoane care au practicat principiile permaculturii în grădini urbane; Locaţie: Str. Eroilor, nr. 34, Cluj Napoca
10. Activitate: Inițierea primului program “Agricultură Susţinută de Comunitate” din Cluj Napoca. Workshopuri practice
Durata: 22.02.2011 – prezent; Beneficiari: Un grup de 10 persoane; Locaţie: Cluj Napoca, Cluj http://asc-cluj.blogspot.com/
11. Activitate: “Grădina de la şcoală”, Sighetu Marmaţiei in parteneriat cu Rotaract Sighet.
Durata: 20.10.2012, Beneficiari: un grup de 20 de copii de la şcoala primara nr. 2 din Sighetu Marmaţiei si un grup de 10 tineri voluntari din partea Rotaract. Locaţie: Sighetu Marmaţiei;
12. Activitate: “Grădinuţa de legume şi flori” Workshop practic pe tema plantelor companion şi recipiente reciclate
Durata:aprilie – iunie 2012 Beneficiari: un grup de 20 de copii şi părinţii acestora de la grădiniţa din cadrul Colegiului Reformat Cluj, Locaţie:Cluj Napoca, str. Mihail Kogălniceanu nr. 16
13. Activitate: “Grădina pe asfalt”. Activitate de remediere şi ecologizare a curţii unui fost atelier auto.
Durata: martie 2012–prezent, Beneficiari: locatarii curţii si voluntarii din cadrul firmei Outdoor4U, , Locaţie: Cluj Napoca, str. Traian, nr.23

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ DE PERMACULTURĂ
Str. Septimiu Albini nr. 135-137, ap. 26, Cluj Napoca