Comunicat de presă Asociaţia Română de Permacultură

 

Volbura şi prazul se mută la oraş!

Asociaţia Română de Permacultură derulează începând cu 1 iulie 2013 un proiect de protejare şi regenerare a mediului în comunităţile locale urbane fiind co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Folosind metode inovative şi tehnici participative specifice permaculturii, proiectul va ajuta comunităţile locale să conceapă şi să dezvolte grădini şi spaţii verzi urbane.
Astfel, volbura şi prazul se mută din grădinile de la ţară în cele ale oraşului o dată cu noile grădini din curtea şcolii sau din spatele blocului. Grădinile şi spaţiile verzi urbane oferă şi orăşenilor oportunitatea de a interacţiona cu natura dar şi de a-şi cultiva singuri ceapa şi pătrunjelul. Prin utilizarea în comun a resurselor locale ei au şansa de a vedea dacă legumele lor sunt mai gustoase decât cele crescute “organic” la ţară. De asemenea, ei vor învăţa câtă muncă implică să pui o salată sau o roşie pe masă şi câtă satisfacţie se simte atunci când spui “Pătrunjelul acesta e din grădina mea!”
Pe parcursul proiectului, Asociaţia va organiza în cinci oraşe din ţară cursuri de formare şi ateliere practice de permacultură şi comunităţi în tranziţie. De asemenea va sprijini comunităţile locale în demararea unor proiecte practice de grădini şi spaţii verzi urbane. Comunităţile implicate în proiect vor învăţa să revegeteze cu specii de plante pionier terenuri degradate; să mărească viteza şi capacitatea de regenerare a solului prin ciclurile observate în natură; să creeze sisteme de captare, stocare şi distribuire a apei; să înfiinţeze grădini decorative şi comestibile cu o diversitate mare de specii; să recicleze simplu materia organică şi să producă, conserve şi să distribuie alimente.

Permacultura este o modalitate conştientă şi voluntară de proiectare și design a comunităţilor umane şi a agroecosistemelor, bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele naturale. Asociaţia Română de Permacultură a fost înfiinţată în 2010 fiind o mişcare „grassroots” de promovare a dezvoltării sustenabile a comunităţilor locale din România. Misiunea Asociaţiei este promovarea principiilor permaculturii respectiv grija faţă de pământ, grija faţă de comunitate şi împărţirea echitabilă a surplusului. Titlul proiectului derulat este “Creşterea capacităţii Asociaţiei Române de Permacultură de a promova şi susţine protejarea şi regenerarea mediului prin metode inovative şi tehnici participative în comunităţile locale”.

 

Cluj Napoca, 18 iulie 2013
Persoana de contact: Radu Crăciun
Tel. 0726135589
Email: radu.craciun@permacultura.ro

ASOCIAŢIA ROMÂNĂ DE PERMACULTURĂ
Str. Septimiu Albini nr. 135-137, ap. 26, Cluj Napoca
Telefon: 0726135589 www.asociatie.permacultura.ro

Articole recente

Prezentarea proiectului

Prezentarea proiectului

TITLUL PROIECTULUI: Creşterea capacităţii Asociaţiei Române de Permacultură de a promova şi susţine protejarea şi regenerarea mediului prin metode innovative...