Permacultura

 

Ce este permacultura?

Permacultura este una dintre strategiile de dezvoltare durabila construita pana in prezent care se bazează pe principii din ecologie si biologie, folosind modele regasite în natură, pentru a maximiza rezultatele, ce in timp minimizeaza consumul energetic. Ca și orice constructie durabila este fundamentata pe cele trei etici: grija fata de pamant, grija fata de oameni și o impartire echitabila.

Pornind de la etici și principii axate in principal pe administrarea ecositemelor și agroecosistemelor, permacultura evolueaza prin aplicarea progresivă a principiilor de integrare a celor șapte domenii necesare pentru a sustine dezvoltarea durabila. Cele șapte domenii sunt: dezvoltarea și regenerarea mediului inconjurator, unelte și tehnologie, cultură și educație, sănătatea și bunăstarea spirituală, finanțe și economie, utilizarea resurselor și guvernanța comunitară, administrarea mediului inconjurator.

Prin designul de permacultura se obtin habitate umane care coopereaza cu natura. Incepand de la activitatea de baza a oamenilor care este aceea de “gradinar”, habitatele cunosc o dezvoltare organica in cele trei dimensiuni majore: social, financiar și de mediu.

Practicantul de permacultura, foloseste natura ca model, imitand și intensificand sistemele naturale cu scopul de a obtine hrana in abundenta, protejand și regenerand in acelasi timp mediul natural. Un simplu exemplu de imitare a naturii este regenerarea solului adaugand materie organica și ajutand viata din sol sa imbunatateasca pamantul.

In permacultura, unele zone sunt lasate “salbatice”, altele sunt restaurate și altele intens folosite, fie ca este vorba de mediul rural sau de cel urban. Permacultorul este un observator inainte de a fi un gradinar. El isi dedica o mare parte invatarii și intelegerii sitemelor naturale.

Cine poate practica peramcultura? Orcine!

Pentru a va face o idee despre ceea ce reprezinta permacultura accesati www.permacultura.ro

Articole recente

Prezentarea proiectului

Prezentarea proiectului

TITLUL PROIECTULUI: Creşterea capacităţii Asociaţiei Române de Permacultură de a promova şi susţine protejarea şi regenerarea mediului prin metode innovative...